Kamperen kan het hele jaar door. Voor de fanatiekelingen onder ons is winterkamperen geen nieuws natuurlijk. Die gaan al jaren met hun bivakzakken en zakmessen de bossen in en bouwen iglo’s van sneeuw en dennentakken. Hoor je bij de groep die winter kamperen associeert met: warme kachels, wollige sokken, schapenvachten en heel veel lekker eten? Dan wordt je waarschijnlijk gelukkiger van een Mongoolse Ger. Hier zijn 10 redenen om het bos in te gaan terwijl de regen, wind of sneeuw je om de oren slaat.

1 – Knus bij de kachel

In het midden al onze Mongoolse tenten staat een kachel. Het aanmaken van de kachel kan even een uitdaging zijn, zet tijdens het aansteken van de kachel de deur even open. Dan heeft je vuurtje genoeg zuurstof om te gaan branden. Begin klein met droog hout en bouw je vuurtje op achterin de kachel bij de uitgang van de kachelpijp. Zo gaat de rook omhoog de pijp in en niet de tent in. Klief alvast wat aanmaak houtjes, die grote blokken branden niet zo snel. En ben je door je aanmaak blokjes heen? Gebruik dan eens berkenbarst, of dennennaalden; hartstikke ontvlambaar en makkelijk te vinden tijdens je boswandeling. Als jouw vuurtje eenmaal brand wordt het heel snel heel erg warm in de Ger. Stook dus niet té fanatiek, nergens voor nodig en zonde van je kostbare hout. De tent in Beekbergen heeft trouwens een gemakkelijke gaskachel waarbij het met een draai aan de knop direct behaaglijk is.

Kachel in de Yurt

2 – Isolatie en Ventilatie

Door de kilo’s aan schapenvilt waar de Yurt of de Ger mee bedekt is blijft de kou buiten en de warmte binnen. Het isoleert zo goed dat er in Mongolië tot min 30 graden prima te leven valt. Dat betekend dat onze Hollandse winters zeker goed te doen zijn met al dat vilt. Als je de deur dicht hebt blijft de warmte lekker binnen. Wat je kan doen om te ventileren is de “rok” van de tent om hoog zetten met houtblokjes. Dat gaat zo: Je loopt buitenom langs de tent en tilt het doek en het vilt op. Je zet onder het vilt een flink blok hout zodat het vilt omhoog blijft staan. Met vier of vijf blokken rondom heb je voldoende ventilatie om even lekker door te luchten.
De flap, bovenop de Ger kan ook los, al is dat niet aan te raden als het regent, waait of sneeuwt. De flap zit met vier touwen vast, waarvan je er altijd maximaal maar 1 losmaakt. Dat doe je links of rechts van de deur, niet aan de voor of achterkant. Zorg altijd dat wanneer je weg gaat de flap er weer op zit. Zo voorkom je waterschade.

Yurt in Vaassen bij de Zilverdas in de Sneeuw

3 – Goed eten

Als je lekker eet, krijg je het niet koud. Op de houtkachels kan je ook koken. De Dutch oven past precies in de opening bovenop de kachel. In een Dutch oven kan je alles maken, van pizza tot hertenbout. Je kunt er ook een lekkere curry in maken. Een makkelijk gerecht is een schotel met pompoen, (zoete)aardappel, pastinaak en linzen. Gooi alles met een flinke scheut olie, ui en knoflook en wat peper en zout in een pan en roer het af en toe eens door. Als de aardappelen zacht zijn als je er in prikt dan is het klaar!
Vergeet niet goed op te ruimen als je gekookt hebt en al het eten weer afgesloten te bewaren. Dit kan in de blikken of in de Dutch oven. Zo trek je geen verkleumde muisjes aan met jouw lekkere maaltijd. Hou je er rekening mee dat muizen ook chips en chocolade lusten?

Dutch oven in de Yurt

4 – Ontspan

Bloed stroomt beter als je ontspannen bent, gespannen schouders zorgen voor koude vingers. Dus: Ontspan! Zet je telefoon uit, laat je zorgen thuis en geniet van je tijd in het bos. Hoe lang of kort je er ook bent, je bent gewoon even weg. Probeer anders een van deze Yoga oefeningen. Ja gewoon midden in het bos natuurlijk! Of ga lekker op de bank zitten en adem bewust naar je buik terwijl je de dakbalken telt…

5 – Ga plassen

Je kent het wel: lig je net lekker warm in bed, moet je al weer plassen. Het is heel verleidelijk om je nog eens om te draaien en te blijven liggen totdat je misschien wel in slaap valt. Maar wist je dat er gemiddeld 300 – 500 milliliter vocht in je blaas zit? Dit kan zelfs wel een liter of meer worden. Al dit vocht moet jouw lijf dan warm houden. Dat kan je dus beter kwijt zijn. Bovendien span je allemaal spieren aan om het op te houden, vooral als je nodig moet plassen. En spanning zorgt voor een blokkade in je bloedsomloop. Bovendien is je bed extra lekker warm als je weer terug komt.

Buiten wc yurt overnachting

6 – Wol vs katoen

Katoen neemt vocht op en is daarom eerder koud als wol of synthetische stoffen. We investeren vaak veel geld in goede jassen en truien, maar denk je ook aan je sokken? Sokken van wol of synthetische stoffen zijn stukken warmer. Hier dus even een wijsheid van oma: Zorg dat je altijd wollen sokken en een wollen sjaal hebt: Laat je nek en je voeten nooit koud worden!

7 – Winter wandeling

Van een stevige wandeling wordt je warmer dan van binnen zitten. Ga lekker wandelen met de wind in je gezicht. Als je de hele dag buiten bent kom je er achter dat het zelfs op de meest regenachtige dagen nog heel veel droog is. Het is binnen veel lekkerder warm als je net buiten in weer en wind genoten hebt van het feit dat je de enige bent in het bos. Niemand die je voor de voeten loopt, wat een stilte!
Of maak een stevige wandeling met een koffie/pannenkoeken stop tussendoor. Je kunt in Renkum bijvoorbeeld richting de Pannoramahoeve lopen, en vanuit Beekbergen naar de Woeste Hoeve.

8 – Winterkamperen op een Natuurkampeerterrein

Kamperen in een gewone tent of caravan kan ook heel fijn zijn in de herfst en in de winter. Er zijn verschillende natuurkampeerterreinen geopend in de winter. Het zijn er niet veel omdat de meeste campings sluiten na oktober. Toch is het de moeite om even uit te zoeken welke kampeer terreinen wél geopend zijn. Dat kan heel makkelijk via natuurkampeerterreinen.nl via de terrein zoeker vind je gemakkelijk een mooie plek waar in de wintermaanden plek is.

9 – Rustig in het na-seizoen

Geniet je van rust en het gevoel alsof je alleen op de wereld bent? Probeer dan buiten de vakanties om een nachtje te boeken. Misschien kan je zelfs doordeweeks wel een keer er tussenuit. Dan weet je zeker dat je de enige bent en zit je niet met alle dagjes mensen die het weekend met zich mee brengt. Het moet natuurlijk wel even op je kalender passen, het voordeel is wel dat als je eenmaal een gaatje in je agenda gevonden hebt, dat jouw favoriete plekje gewoon beschikbaar is! Benieuwd hoe het is? De outdoorvrouwen van Life&Leaves sliepen in het na-seizoen in onze Ger in Renkum en schreven er een uitgebreid verhaal over.

Ger Yurt Achterhoek

 

10 – Geen gedoe met Kerst en Oud&Nieuw

Kijk je nu al op tegen alle plannen die je hoort te maken tijdens de feestdagen? Sla het dan een keertje helemaal over. Neem je allerliefste mee en verstop je even van de wereld. Geen drukke diners of woeste feesten, gewoon lekker samen bij de kachel tussen de eekhoorntjes. Wees er wel snel bij want met kerst en oud&nieuw gaan de boekingen vaak erg hard. Er zijn meer mensen dan je denkt die er liever niet aan mee doen…

Ook sliep Prisca van Story of My World in een van onze Gers voor een bijzonder stuk over winterkamperen en haar favoriete natuur gebied in Nederland.

Heb jij ook goede tips voor kamperen in de winter? We horen het graag! Of boek jouw nachtje winterkamperen via hanna@gerbnb.n