Je zit in een Mongoolse Yurt, ergens in het bos. Je hebt al je insta foto’s al online, (#outdoorlifestyle) de zon gaat onder én het begint te regenen. Super leuk en hip enzo, maar nu ben je koud, nat en hongerig. En die kl*te kachel wil al helemaal niet aan. De likes op je socials stromen binnen.. maar hoe leuk heb je het nu echt in je tiny home en je hippe yurt?

Gerbnb Leven in een Yurt

En dan hebben we het nog niet eens gehad over  het muisje die je volledige voorraad tony chocolonely, zeezout met caramel al op heeft. Er zijn niet veel mensen die dan nog denken: “Hé gezellig, lekker authentiek zo.” Daarom stel ik voor dat we met z’n allen even heel eerlijk zijn en vertellen hoe het nu echt is om in een Yurt of Tiny home te wonen.

Back to basic koken kost tijd

Koken op een vuurtje of kleine gaspit kost wat extra moeite, maar het is te doen. Die extra moeite vertaald zich in extra tijd; het duurt allemaal wat langer dan op de elektrische kookplaat. Geen probleem als je op vakantie bent. Woon je er fulltime dan wordt je óf heel efficient, óf ontzettend mindfull en bewust rond je maaltijden. Je wordt waarschijnlijk ook heel creatief met gerechten die in 1 pan kunnen zodat je weinig afwas hebt (lees: geen afwasmachine). En gerechten waar je geen zuivel voor nodig hebt zodat je mini koelkast, als je die al hebt, nog ruimte heeft voor bier.

Geen zin om s’avonds nog de afwas te doen? Zet het buiten, dan komen alle bosbeestjes tenminste niet s’nachts naar binnen om de restjes van je bord te snoepen.

Gerbnb overnachten in een Yurt13

Even praktisch: Waar laat je jouw natte jas en laarzen?

Als je alles helemaal tiny maakt eet, slaap en chill je in de zelfde ruimte. Stel je voor: je zit lekker een boek te lezen op de bank, komt je partner thuis door de regen en stapt jullie knusse ruimte binnen met een nat pak en een vlaag wind. Wat doe je? Die natte jas naar buiten mieteren? In de yurt kan je natte jassen aan de wand hangen of bij de kachel, dan is het zo droog. Het ontbreken van een gang of hal zorgt er wel voor dat je echt met de elementen leeft. Die krijg je letterlijk over de vloer. In je tiny home heb je dus een plekje nodig om je natte spul uit te hangen. Vergeet in beide gevallen de grote droogloop mat niet, anders heb je de blubber tot aan je hoofdkussen.

Shit, en wat je er mee moet.

In een Yurt is geen wc. In je tiny home heb je misschien een klein hokje. Hoe dan ook, ben je iemand die graag de tijd neemt en met een krantje ontspannen wil zitten, dan ga je hier het meeste moeite mee krijgen. Zo diep mogelijk in het bos wonen brengt met zich mee dat er geen riool aansluiting is. Je bent dan over geleverd aan slimme compost toilet systemen of een gat in de grond. In beide situaties wordt je heel bewust over waar dat nu allemaal heen moet.

Gerbnb compost toilet

Geen paniek, het verteerd, maar dat duurt in de beste omstandigheden zeker een half jaar of meer. En vergeet niet, verteren gaat gepaard met veel beestjes. We hebben ondertussen een geweldig composteer systeem wat droog en geurloos werkt dus het is mogelijk. Ook hier geld, er gaat wel geregeld wat tijd in zitten om het optimaal te laten werken.

Buiten wc yurt overnachting

Beter een goede buur dan een verre vriend

Kijk je er naar uit om minder mensen om je heen te hebben? Of ga je ze juist missen? Overal zitten voor en nadelen aan. De rust en stilte van alleen zijn kan inspiratie brengen. Ook kan het beangstigend zijn. Over het algemeen vinden mensen de afwisseling erg fijn. Het bruisende stadsleven gecombineerd met een paar dagen rust en stilte.

Op de Mongoolse steppes wonen pakweg 1 miljoen mensen op een gebied 38 keer zo groot als Nederland. Er komen dus niet dagelijks tientallen mensen op de koffie. Daartegenover staat dat wanneer ze wel langs komen, het des te leuker is! Mongolië kent daardoor een ongekende gastvrijheid waar je tot midden in de nacht overal welkom bent. Er staat altijd thee en wat lekkers klaar, ook als de bewoners niet thuis zijn. Je bent altijd welkom!

hanna bakker voor de Ger Yurt

Er is niets mooiers dan wonen in een yurt

De afgelopen vier jaar van mijn leven staan in het teken van Mongoolse Gers, beter bekend als yurt. Ik breng het grootste gedeelte van mijn tijd door in het bos in een Yurt wat ik zelf iedere dag fantastisch vind. Van de uitdagingen leer ik ontzettend veel en het brengt me iedere dag meer. Ben je niet afgeschrikt door bovenstaand verhaal en wil je het ook eens komen proberen? Kijk dan even welke Ger jij het leukste vind en bel gerust!