Overnachten in een Ger is niet alleen heerlijk rustig en stil, het is ook nog eens een bijzondere belevenis door de rijke Mongoolse geschiedenis die er aan verbonden is. Alles in om en aan de Ger heeft een belangrijke rol en betekenis. Logisch natuurlijk, de Mongoolse nomaden moeten alles ook weer mee slepen, dan neem je alleen het belangrijkste mee. Lees hieronder meer over de symboliek van een Mongoolse tent. Met prachtige foto’s van Prisca Visser.

Prisca Visser - Gerbnb Mongoolse Yurt in het bos

Copyright: Prisca Visser

Is het een Ger of een Yurt?

De meest gestelde vraag over deze tenten is hoe ze heten, een yurt – joert – yurte – Ger – Gher, wat is het nu? In Mongolië heten de witte ronde nomaden tenten: Ger. Dit betekend woning. Onze tenten komen uit Mongolië en de constructie is op Mongoolse wijze. Wij hebben dus een Ger.

Waarschijnlijk komt het woord Yurt uit het Russisch of Turks. Yurt betekend: slaapvertrek in het Turks. Ten tijde van de Ottomanen waren grote delen van Centraal Azië met elkaar verbonden. Zo kan het dat de taal ook veel uitwisseling heeft gehad en de Russen dit hebben overgenomen. Hierdoor is het woord Yurt het meest bekende woord om de Nomaden tent te omschrijven. Lees ook: Is het een Ger of een Yurt – Blog 

Symboliek van de ingang van de Ger.

Omdat de Ger rond is kan je de ingang neerzetten waar je wilt. Het ligt er maar aan hoe je het opzet. Traditioneel wordt de deur op het zuiden gezet. Dat is het meest praktisch omdat je dan het langste zon en licht hebt. Je krijgt zo iedere lichtval mee, van opkomst tot ondergang. Zo weet je meteen ook hoe laat het ongeveer is.

Als er in de buurt van de Ger een heilige berg is, wordt de ingang naar de berg toe gericht, zodat de energie en kracht van de berg de Ger binnen stroomt. – Nooitmeerhaast

Toen ik in Mongolië op de drempel ging zitten kreeg ik op m’n kop: De ingang mag niet geblokkeerd worden omdat zo de energie binnenkomt. Maar struikel je als je binnenkomt? Dan brengt dat geluk. Struikel je als je naar buiten gaat? Dan moet je de kachel opstoken, anders brengt dat ongeluk. Niet enkel symboliek natuurlijk: Als je zo hard naar buiten stormt dat je valt heb je waarschijnlijk wat goed te maken!

Prisca Visser - Gerbnb De deur van een Yurt Symboliek

Copyright: Prisca Visser

De deur is laag: Zo maak je automatisch een buiging als je naar binnen gaat. Je buigt zo voor de heilige energie in de Ger en toont respect voor je gastvrouw of heer.

Altijd welkom in een Yurt – Ger

Je bent altijd welkom in een Mongoolse Ger. Het brengt geluk om reizigers te ontvangen. Vooral als het ruiters zijn! Ontvang je een horseman in je Ger dan brengt dat regen. En we houden van regen! het is moeilijk voor te stellen in ons natte land. Maar in de droge binnenlanden van Mongolië betekend regen dat het gras gaat groeien, de kuddes kunnen eten en drinken, en dat de bronnen weer vol raken. In dit hoge en droge land is dat namelijk niet vanzelfsprekend. Zeker niet nu klimaatverandering zorgt voor drogere zomers en strengere winters.

Juist omdat het zo onherbergzaam kan zijn en er zo weinig mensen op de steppes wonen is het belangrijk om er voor elkaar te zijn. Als je de Ger verlaat, laat je daarom ook altijd thee en iets te eten neer voor de gasten. De Ger blijft altijd open. Om de Ger op slot te doen is zeker niet Mongools!

Prisca Visser - Gerbnb Symboliek van een Yurt Gal Golomt

Prisca Visser

Er is nog veel meer symboliek in en rond de Ger. Volgende week weer een blog over dit onderwerp!

Bekijk blog’s die handig zijn voor in de Ger.