Rond Ulanbataar de hoofdstad van Mongolië is in de winter de luchtkwaliteit erg slecht. Er is sprake van ernstige luchtvervuiling. Ook is zwerfvuil een probleem rond de hoofdstad.

Mongolië wordt ook wel eens poëtisch beschreven als het land van de eeuwige blauwe lucht. Passende benaming gezien de blauwe lucht, die door het hele landschap zo indrukwekkend en goed zichtbaar is. Samen met de helder groene steppes is heel Mongolië bijzonder en onvergetelijk. En het gaat verder. In het Mongolie van vandaag wordt nog steeds gebeden aan: Munkh (blauw) Khukh (lucht) Tengri (het eeuwige), de eeuwige blauwe lucht dus.

Tengrism (of Tengriism) is een vorm van spiritualiteit die in heel Centraal Azië voorkomt. Kenmerken van het sjamanisme, animisme, totemisme en voorouderverering komen er in voor en het wordt zowel monotheïstisch als polytheïstisch geïnterpreteerd. Onder de heerschappij van Ghengis Khan deed het er overigens niet toe waar je in geloofde; ieder was vrij zijn religie te kiezen.

Luchtvervuiling

Even schrikken is het dan ook als je weet dat in de hoofdstad Ulanbaatar, mensen ’s winters niet de straat op willen. Het is door de smog niet uit te houden. In de binnenstad van Ulanbaatar staan veel flats, die warm gehouden worden door een kolencentrale in de stad. In de buitenwijken wonen veel mensen in Gers. Een beetje zoals onze woonwijken alleen dan staan er Gers tussen de schuttingen ipv Hollandse huisjes. In die Gers wordt er veel gestookt. Genoeg om de stad met 2 miljoen inwoners in dikke smog te hullen waar ook de natuur in de omgeving onder lijdt.

De gemeten waardes van de schadelijke stoffen PM2.5 (fijnstof) in de winter liggen 75 microgram per kubieke meter hoger dan de World Health Organization’s lucht kwaliteit richtlijnen. Dat is genoeg om het einde van de straat niet meer te zien. In de studie van Allen et. al. (2011) wordt aangegeven dat van alle mensen die in Ulanbaatar overlijden, 10% sterft aan de gevolgen van de luchtvervuiling.

Wat is de oplossing?

Er worden restricties gelegd op de invoer van auto’s. Ook mogen niet alle auto’s iedere dag de stad in, dit is gereguleerd. Of dat de oplossing is? Met onvoldoende controle op haar eigen emissie uitstoot regels trekt de overheid geen duidelijke lijn. Ook wordt de staat waar de auto’s  zich in bevinden niet getoetst. Lees bijvoorbeeld ook de scherpe reactie onderaan dit bericht uit de UB post.

Naast de moeite die grote partijen doen om alternatieve (fossiele) brandstoffen te gebruiken die minder lucht vervuilend zijn, kunnen kleine slimme oplossingen een grote impact hebben. De opbrengst van de Ger overnachtingen wordt daarom ingezet voor de ontwikkeling en uitvoering van deze oplossingen. Lees hierover meer in de volgende blog post.

* 2011 Ryan W. Allen & Enkhjargal Gombojav & Baldorj Barkhasragchaa & Tsogtbaatar Byambaa & Oyuntogos Lkhasuren & Ofer Amram & Tim K. Takaro & Craig R. Janes, An assessment of air pollution and its attributable mortality in Ulaanbaatar, Mongolia, Air Qual Atmos Health, 6:137–150