Op de kachel in de Ger kan je prima koken. De lekkerste oer-gerechten maak je toch echt in een Dutch oven. Wat is een Dutch oven, hoe kook je er in en hoe kom je eraan?

De kachel in de Ger is het centrale punt van het leven in de Ger. In de kachel hangt vaak een ronde pan waar alles mee gebeurd. Je kan er water in koken voor Mongoolse gezouten melk thee, het vlees wordt er in klaar gemaakt en de Ger wordt goed warm. In onze Gers op de Veluwe kan je gebruik maken van een Dutch oven van de basiszaak, om te koken met gebruik van de kachel.

Dutch oven in de Yurt

Wat is een Dutch oven?

Een Dutch oven is een pan. De pan is van gietijzer en heeft dikke wanden. De deksel is erg zwaar en sluit de pan volledig af. De pan kan goed tegen vuur. Je kunt de pan in een kampvuur zetten, boven een vuurschaal hangen of op een kachel zetten. Ook de deksel kan je ondersteboven in het vuur leggen, je hebt dan een bakpan! De Dutch oven werkt net als de braadpan van je oma, stoven, braden en laten sudderen, dat kan er prima mee. Zoals de naam al doet vermoeden kan je er ook in bakken.

Dutch oven in een Yurt

Hoe kook je in een Dutch oven?

Er zijn veel manieren om de pan te gebruiken als je op een kampvuur stookt. Onze Gers staan op de Veluwe, waar vaak geen open vuur gemaakt mag worden ivm brandveiligheid. We koken daarom op de kachel. Om te beginnen steek je de kachel aan, dat werkt zo. Als het vuur goed brand haal je de plaat van de kachel en zet je de pan er in. Het duurt even voordat deze warm is, maar als de pan eenmaal heet is dan koelt deze niet snel meer af! Ook de deksel is erg heet. Er is daarom een haak waarmee je de deksel, en de pan kan optillen.

Omdat de pan van staal is moet deze goed ingevet blijven, begin daarom altijd met een flinke scheut olie. (Ook schoonmaken achteraf doe je niet met zeep, maar met water en daarna boen je hem schoon met olie.) Aardappel, pompoen, wortel en ui doen het altijd goed. Maar je kunt ook een pizza, of een appeltaart bakken! De lekkerste recepten die je kunt uitproberen tijdens je verblijf in de Ger vind je hier.

Dutch oven op de kachel

Hoe kom ik aan een Dutch oven

Er zijn verschillende merken, soorten en maten. Wij hebben een pan van Petromax. Het formaat is geschikt voor 6 tot 8 personen. Vind je dat een beetje te veel, dan zijn er ook nog kleinere maten, geschikt voor 2 tot 3 personen. Als je zelf geen kachel hebt, of Mongoolse tent, dan kan je er ook goed mee aan de slag op een kampvuur. Door kooltjes op de deksel te leggen verander je de pan in een echte oven. Je kunt de pan in het vuur zetten, of boven je vuur hangen door gebruik te maken van een driepoot. Denk je er aan om zelf een Dutch oven aan te schaffen? Laat je dan eens adviseren door een kenner zoals de basiszaak, en vergelijk de maten eens om te zien wat bij jouw behoefte past.

Dutch oven op een kachel