Is het nu een ger of een yurt? Hoe noem je de tenten uit Mongolië? Het antwoord is simpel. Een Mongoolse tent heet een ger. Een yurt kom je tegen in Rusland of richting Kazachstan of Turkije.

Wat is een ger?

In Centraal Azië zijn er verschillende nomadische stammen die in een ronde, semi permanente woning leven. Van Rusland tot Turkije komen de woningen voor, elk in hun eigen vorm. Vergeleken met onze betonnen kastelen noemen wij deze woningen graag een tent, dat kan. Vergeet alleen niet dat toen West Europa honderden jaren vast zat in de middel eeuwen, rijke culturen floreerde in het Oosten. De levensstandaard in deze woningen waar tot wel 15 mensen in thuis waren, was hoogwaardig, zoals dat vandaag de dag nog is.

Mongoolse Ger Yurt op de Steppe

Wat is een Yurt?

Het woord Yurt, komen we in Turkije en Rusland tegen. Yurt betekent: slaapverblijf in het Turks. In Mongolië noemen we de woningen een Ger. In europa zijn Ger’s erg populair en worden steeds meer op waarde geschat. Waarbij er meestal een Mongoolse oorsprong en bouwwijze is met de ronde kroon in het midden waar de dak palen op steunen. Dit zijn dus allemaal Ger’s. Wel zijn ze allemaal rond. Dat is handig, want op de graslanden van de Centraal Aziatische steppes kan het flink waaien. Hoe de wind dan ook staat, je ronde Ger staat altijd goed.

Yurt betekent: ‘Slaapverblijf’ in het turks. Ger betekent: ‘Huis’ in het Mongools

Constructie van een Mongoolse Ger Yurt

Hoe ziet een Ger of een Yurt er uit?

Zowel een Yurt als een Ger is rond. Het is een houten constructie van een soort geruit-trap-hekje-systeem, zo eentje die je in en uitschuift. Je zet vier, vijf of zes van die wanden uitgeschoven tegen elkaar in een rondje om de muren te maken. Daarop steunen de dak balken die in het midden samen komen in de kroon. Bij een Ger wordt de kroon ondersteund door twee flinke palen in het midden van de tent. Bij een yurt is het dak iets puntiger en de kroon kleiner. Er zijn dan ook vaak geen palen in het midden.

De Mongoolse tenten waren wellicht ooit niet allemaal het zelfde. Met de komst van het communisme en de Russische overheersing is er een standaard Ger ontwikkeld. Alle tenten werden in het zelfde gebied gemaakt op de zelfde mannier. De maten en bouwwijze hiervan is nog steeds de basis van de hedendaagse Ger. Een Mongoolse Ger is daarom erg herkenbaar aan haar vorm en constructie.

Verder staat een Ger van oudsher altijd met de ingang naar het zuiden; verhuist de Ger twee tot vier keer per jaar; mag je niet op de drempel staan of tegen de middenbalken leunen; heet de wand een “Hann” (wat erg leuk is als je Hanna heet en je er een opbouwt, dan heb je het gevoel dat ze je de hele tijd roepen); loop je links om naar binnen en zitten de belangrijkste mensen achterin waar het warm is.

Zie je er een staan die een wat steiler dak heeft? Dan zou dat maar zo een Yurt kunnen zijn. Laat het me dan trouwens even weten want ik heb niet zo vaak een Yurt gezien, enkel Ger’s!

Drinking salted milk thee in the Ger

Drinking salted milk thee in the Ger

Waar koop je een yurt of een ger?

Wil je zelf in een Ger wonen? Goed idee. Het is een bijzondere manier van leven waar je ontzettend van gaat genieten. De Ger’s die wij hebben staan zijn gemaakt door Froid. Ze komen uit een werkplaats in de hoofdstad van Mongolië, Ulanbatar. Tijdens onze tijd in Mongolië hebben we de Gers zorgvuldig uitgezocht en in een container naar Nederland gehaald. Ze zijn daarbij over de Trans Siberië expres gekomen.

Het zijn echte woon-Gers. Geloof me, niemand weet zoveel van Ger’s af als hij. Dat zie je in de perfecte afwerking. En je wil ook geen andere Ger dan een Ger van Nooit meer haast. Froid schreef er een boek over die je kan bestellen bij Nooit meer haast dat zeker de moeite waard is om te lezen en antwoord geeft op al je vragen!

Mongools landschap steppes mogolie

Overnachten in een Mongoolse Ger

Wil je een nachtje slapen in een Mongoolse Ger om het een keer te proberen? Je bent van harte welkom in een van onze Gers. Bekijk de verschillende locaties en de beschikbaarheid hier. Mocht je het een keer willen beleven kan dat natuurlijk!

[ninja_form id=2]

Veluwse ontdekkingen Mongoolse Yurt of Ger

Ger op de Veluwe

Ger Yurt Renkum