Lekker warm

In een Mongoolse Ger is het lekker warm. De stalen kachel verspreid de warmte gelijkmatig over de ruimte en de kilos en kilos aan schapenvilt zorgen dat die warmte ook binnen blijft. In een efficient geïsoleerde ruimte is het fijn als het rookvrij blijft. Ook is dat prettig voor de buren.

Wat heb je nodig

Een mooi vuur heeft vier dingen nodig; een ontsteking, tondel, brandstof en zuurstof. Om een vuur brandend te houden heb je in het begin ook reflectie nodig.

  1. De ontsteking is een aansteker of een lucifer of bijvoorbeeld magnesiumsticks, vuursteen of de hitte van de wrijving van hout.
  2. Een aansteker en een lucifer hebben ook direct een tondel effect, wat inhoud dat de begin vonk in leven wordt gehouden door het gas van de aansteker of het hout van de lucifer. Maak je vuur met magnesiumsticks zul je iets moeten gebruiken dat licht ontvlambaar is zoals hennep of vlas vezels of droge berkenbast.
  3. Vaak gebruiken we op hout of kolen als brandstof. In Mongolië wordt er op de steppes gestookt op gedroogde paarden of koeienmest, er zijn daar veel minder bomen. In Nederland werd er vroeger ook veel turf gestookt.
  4. Zonder zuurstof geen vuur. Zorg daarom dat er genoeg lucht bij jouw vuurtje kan komen. Stook je in een kachel, begin je vuur dan dicht bij de pijp die voor de luchtafvoer zorgt en hou alle kleppen open tot je flinke vlammen hebt. Gooi je de kleppen te snel dicht dan kan je vuurtje doodslaan.
  5. Een houtblok in z’n eentje dooft snel uit. Leg bouw je van houtjes een vorm waarbij de houtjes steeds iets boven elkaar komen te liggen met wat lucht er tussen, dan geven ze elkaar reflectie. Je zult zien dat een stuk hout harder gaat branden als er boven nóg een stuk hout is. Ze houden elkaar warm, zo te zeggen.

Stook je in een kachel, begin je vuur dan onder de pijp die voor de luchtafvoer zorgt (achter in de hoek an de kachel) en hou alle kleppen open tot je flinke vlammen hebt. Gooi je de kleppen te snel dicht dan kan je vuurtje doodslaan.

Begin klein

Grote houtblokken houden je lekker warm. Toch kan je daar niet mee van start gaan. Tijdens bushcraft beginnen ze helemaal met niets. Voor het gemak beginnen wij met een aansteker of een lucifer.  Een lucifer brand makkelijk, dus houtjes ter grote van een lucifer steken elkaar gemakkelijk aan. Kloof het hout tot dat je houtjes van lucifer formaat hebt of zoek droge kleine takjes. In onze Gers staat een hakblok en ligt een bijl. Je moet zelf je hout kloven. Begin dichtbij de kachelpijp zodat de rook direct al weg kan trekken de goede kant op. Hiermee bouw je in het klein de vorm van een kampvuur zodat ze elkaar aansteken en warm houden doormiddel van reflectie.

In onze Gers staat een hakblok en ligt een bijl. Je moet zelf je hout kloven.

Deze houtjes en takjes zijn maar klein en branden daarom niet zo lang. Je moet uit gaan bouwen naar iets grotere houtjes, zorg dat je deze al klaar hebt liggen. Bouw door naar een groter vuur op een manier dat de nieuwe houtjes je bestaande vuurtje niet pletten, dan krijgt het geen lucht meer! Hou ruimte maar bouw wel omhoog.

 

De Vlam er in

Bouw niet te snel, dan steel je zuurstof weg, maar bouw ook zeker niet te langzaam door. Een vlam wil graag groeien, dus voed je groeiende vlam totdat je een heet vuur hebt. De stukken kunnen steeds groter worden. Blijf er wel voor zorgen dat je genoeg lucht en reflectie geeft aan je vuurtje. Je zult ook merken dat het vuur de kachelpijp in ’trekt’ deze trek zorgt voor de afvoer van de rook en trekt zuurstof door de kachel heen. Heb je flinke vlammen en een goede ’trek’ dan kan je langzaam grotere stammetjes of blokken op je vuurtje leggen.

Brandend houden

Als je grotere stukken hout ook branden kan het deurtje van de kachel dicht. Er zitten gaatjes in het deurtje om te zorgen dat er genoeg zuurstof binnen blijft komen. Ook bij de kachelpijp zit een klepje die standaard open staat, deze kan je iets dichter tikken wanneer je het vuur ‘zachter’ wilt zetten. Let op dat je je vuur hier niet mee uit doet doven. In de Ger is het heel snel, heel erg warm. Af en toe een blok op het vuur is genoeg om het vuur brandend te houden. Zie je op een gegeven moment geen grote gele vlammen meer maar donker oranje/rood of zelfs blauwe vlammen? Gefeliciteerd je vuur is goed warm!

 

Koken in de yurt Ger veluwe

 

Hou het vuur brandend maar ga spaarzaam om met je brandstof. De warmte raak je in een Ger toch niet snel kwijt!
Zodra je gaat koken op de kachel is een extra blok of een handje kleinere takken wel handig, dat zet je vuur even wat hoger als nodig. Heb je meer hitte nodig? Zet je pan dichter bij de kachelpijp, daar is het flink warm, voor minder hitte ga je dichter naar het deurtje met je pan of fluitketel.

Koken in Ger Yurt Veluwe