Sta je te springen om je stadse leven vaarwel te zeggen? Ben je gelukkig in het bos, in een weide of in een hutje op de hei? Of hou je van een back to basic bestaan? Dan heb je waarschijnlijk een keer overwogen om in een Mongoolse Yurt of Ger te gaan wonen. Een geweldig idee! Het “Yurt leven” is een bijzonder en rustig bestaan wat ik iedereen aan kan raden. Hoe is het om het hele jaar door in een Ger of een Yurt te wonen?

Is het in een Yurt niet te koud in de winter?

Als je een degelijke Ger hebt bijvoorbeeld van Nooitmeerhaast dan heb je een goede laag vilt gemaakt van schapenwol. Dit zorgt er voor, dat warmte lang binnen blijft. Dat betekend ook dat het in de zomer nog lang lekker koel blijft binnen.

In het midden van de Ger staat een kachel, dit kan een hout kachel zijn of een gas kachel als je daarvoor een aansluiting hebt. Een houtkachel geeft erg snel erg veel warmte af. Je zult merken dat je aan kleine blokken hout genoeg hebt en dat je er maar af en toe een blokje bij op hoeft te gooien. Stook je te hard door dan kan het een behoorlijke sauna worden in de Ger.

Yurt in Vaassen bij de Zilverdas in de Sneeuw

Hoe zit het met wind en regen?

De ronde vorm van de Ger is specifiek voor harde wind bedoeld. Op de open vlaktes van de Centraal Aziatische steppes kan de wind ongeremd door rollen. Het maakt voor de ronde Ger niet uit van welke kant de wind komt. Soms wordt er een pan ondersteboven neer gezet in de richting waar de wind vandaan komt. Dat ‘breekt’ de wind iets.

In Mongolië regent het minder dan in Nederland. Op onze Gers ligt een stevige waterdichte canvas laag die de Ger goed bestand houd tegen de regen. Dat is zeker nodig. Koop je een Ger van de zwarte markt in Ulanbataar, hou er dan rekening mee dat je canvas het klimaat hier in Nederland niet aan kan en deze snel achteruit gaat.

Ger in Vaassen Gerbnb Mongoolse Yurt

Ook is de luchtvochtigheid is in Mongolië veel lager dan hier. De Ger waait normaal goed droog op de steppes. Je zult merken dat de Nederlandse vochtigheid de tent dan ook geen goed doet. De Ger is voor het grootste gedeelte van natuurlijk materiaal dat kan vergaan. Het hout zet uit door het vocht en gaat rotten als je het niet goed onderhoud. De Ger moet daarom een of twee keer per jaar afgebroken worden, gelakt, gelucht en gedroogd worden. Zo gaat een Yurt nog lang mee.

Stoken en luchten is ontzettend belangrijk, met andere woorden: Er moet in de tent geleefd worden. Ben je van plan een Ger neer te zetten voor enkele dagen per jaar? Dan zal de tent snel achteruit gaan.

 

The boho guide yurt Renkum

Copyright Expeditie Kram

De perfecte locatie

Als je in Nederland wilt blijven wonen en totale afzondering zoekt, dan kan dat een uitdaging zijn. Zelfs op het stilste plekje van de Veluwe is de A50 nog te horen. Je zou denken hoe verder van de randstad hoe beter. Toch zijn er op aanzienlijke afstand van onze hoofdstad meer dan genoeg mooie plekken. Denk niet alleen aan bos of duin gebieden, ook in de polder kan het verassend mooi zijn. Dan heb je meteen het voordeel dat de Ger helemaal in haar element is: Op een open vlakte heb je minder last van groene verkleuring door de bomen.

Naast het kopen van je eigen grond kan je ook bij kampeerterreinen informeren of je het hele jaar door welkom bent. Dan is de vergunning, electra en sanitair meteen goed geregeld.

Is kopen geen optie en wil je niet op een kampeerterrein staan dan is een samenwerking met een particulier ook nog mogelijk. Je kunt een huur of pacht vorm afspreken. Hou er rekening mee dat iedere gemeente een eigen (of nog geen) beleid hebben over yurts. Het kan zijn dat deze als woning aangemerkt worden. Dan moet je samen met je huurbaas toch het proces in gaan.

Ger Yurt Renkum

Copyright Renske ontdekt de wereld

Water en electra

Je kunt water uit een jerrycan gebruiken en leven op kaarslicht. Wellicht is er een grondwaterpomp met drinkwater? Zo niet dan kan je regen water opvangen. Het dak is niet gemaakt voor zwaar gewicht. Je zult een aparte opvang naast de Ger moeten bouwen om het dak niet te zwaar te belasten. Let op, regen water kan je niet drinken. Je hebt een goede water filter nodig. Je kunt er aan beginnen deze zelf te maken, maar dan moet je wel echt weten wat je doet. Er zijn ook hele goede op de markt.

Er zijn goede accu’e en zonnepanelen/water of windturbines voor je nodige elektriciteit. De beste tip hierover is: afkicken van je electra verslaving. Je zult versteld staan van de batterijduur van je telefoon als je deze niet de hele dag gebruikt en bijvoorbeeld je internet en meldingen uit zet. Ook is met een kampvuurtje een TV nergens voor nodig, kook je water in een fluitketel en een goed alternatief voor je magnetron is een Dutch oven. Er zijn veel lampen die je overdag in de zon kan opladen waar je savonds erg lang plezier van hebt. En probeer eens vroeg naar bed te gaan (of zeg ik nu iets heel uitdagends). Je bent dan misschien ook heerlijk vroeg wakker met het eerste zonlicht en maakt zo optimaal gebruik van gratis energie: Daglicht.

Heerlijk licht in de Ger Gerbnb Yurtproject

Compost Toilet

Je kunt droog toiletten kant en klaar kopen of zelf maken. Het belangrijkste aan een compost of droog toilet is de beluchting, deze houd het droog zodat het niet vervelend gaat ruiken. Het toilet staat nooit in de Ger, dus je zult er echt uit moeten ook al is het koud buiten. Een geïsoleerd toilet hokje kan prettig zijn in de winter en een kaars bied in een kleine ruimte warmte. Het is handig om het toilet uit de wind te zetten, door een strategische schutting of haag kan je naar het toilet gebouw lopen zonder dat je vol in de koude wind loopt.

Is er een toilet in een Yurt

Tips voor jouw specifieke situatie

Als je bezig bent met jouw yurt bouw en leef project en je zit met vragen, stel ze gerust! Er zijn nog veel meer onderwerpen te bespreken en dat doe ik graag, mail naar hanna@gerbnb.nl.