Ger/ Yurt werkplaats in Ulanbaatar

Twee weken lang bracht Tjeerd bij Froid door in Ulaanbataar. Hij bezocht de werkplaats, fietste door de overheerste hoofdstad en leerde alles over de Mongoolse Ger (Yurt) van Ger bouwer Froid. In de werkplaats zagen we hoe het vilt gemaakt werd, het hout bewerkt en het canvas genaaid. De tenten die Froid maakt zijn geschikt voor het Europees klimaat en zijn naar traditionele wijze gebouwd.

Het zijn dan ook deze tenten die Tjeerd in een container naar Nederland heeft gehaald voor onze Nomadische camping. Tenten van de zwarte markt rotten in een paar jaar weg hier in Nederland, dat heeft met de luchtvochtigheid te maken. Hoewel er ook andere aanbieders zijn voor de europesche markt zweren wij bij tenten van Froid. De kennis, research en handigheidjes die er in zitten en de eeuwenoude Mongoolse Ger-bouw traditie zijn ongeëvenaard.

De liefde die Froid, en zijn kompanen van Nooitmeerhaast hebben voor de Mongoolse tradities en Mongoolse tenten komt goed naar voren in het interview dat afgaf bij een vandaag.

“Het is de mooist ontworpen tent ter wereld, hij is heel slim”

Froid benoemd dat het een tent is om in te wonen, niet om in te kamperen. Behalve dat je een Ger niet zomaar op pakt heeft een Ger ook veel liefde en aandacht nodig, de tent leeft! Froid noemt de interactie tussen het frame en de afdekkingen geniaal. Wil je meer horen? Luister dan het hele fragment.


Eenvandaag: 

“Begin jaren negentig van de vorige eeuw werkte de nu 58-jarige Fridtjof van der Harst voor het laatst voor een baas. Fridtjof, alias Froit, woonde een paar jaar op Ruigoord, het krakers- en kunstenaarsdorp op steenworp afstand van Amsterdam.

Daar bouwde hij zijn eigen yurt, een Centraal-Aziatische nomadentent. In twintig jaar werd hij zo goed in het bouwen van die yurts dat hij nu tentenbouwers opleidt. Niet meer op Ruigoord, maar in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Hij bouwt en verkoopt yurts en leidt tentbouwers in Mongolië op. Froit is even in Nederland en vertelt zijn verhaal bij Radio EenVandaag.”

Froid Yurtbouwer

 

 

 

 

 

Bron: http://buitenland.eenvandaag.nl/radio-items/68935/nederlandse_yurtbouwer_verovert_mongoli_