Hoe is het om te slapen in een yurt? Goede vraag. De leukste gasten stellen de gekste vragen. Waarom? Omdat het echte kampeerders zijn die weten dat je goed voorbereid op pad moet gaan, juist omdat je je nergens op kan voorbereiden. Omdat je misschien zelf met vragen loopt over een yurt of een Ger, of je bent benieuwd hoe anderen zich op een trip voorbereiden, staan hier de tien leukste vragen die we de afgelopen tijd binnen kregen.

Yurt overnachting op de Veluwe Vaassen Ger

1: Is er een écht bed of moet ik mijn luchtbed-pomp mee nemen?

Er is een echt bed, laat je pomp en luchtbed maar thuis. een Ger of een Yurt is een woning waar je in een echt bed slaapt. Traditioneel gezien staan er in een Mongoolse Ger links en rechts als je binnen komt bedden. Deze zijn niet heel groot, maar als je elkaar erg aardig vind kan je er prima met twee personen in slapen. In onze Gers hier in Nederland hebben we een comfortabel tweepersoons bed achterin gezet. Rechts staat nog steeds de authentieke bank die dus in Mongolië als bed dient. Vaak genoeg wordt deze bank opgemaakt voor een derde persoon. Traditioneel gezien staat achterin staat het altaar en een foto van Ghengis Kahn.

 

2: Is het ’s nachts koud in een Ger of een Yurt, of moet ik iemand mee nemen om tegenaan te kruipen?

Het moet niet, maar is wel erg gezellig. In de Ger staat een houtkachel waardoor het binnen een kwartier ontzettend warm is in de Ger. Tussen het houten frame en de waterdichte laag ligt een hele dikke laag schapenvilt. Deze kilo’s aan wolligheid houden de warmte goed binnen, zelfs sneeuw op het dak smelt niet. Bovendien kennen we hier in Nederland een gematigd klimaat terwijl het in Mongolië tot min 30 kan worden. Zelfs dan in een Ger een aangename plek om te wonen.

Yurt in Vaassen bij de Zilverdas in de Sneeuw

3: Kan ik een appeltaart bakken in de Ger?

Ja! In iedere Ger kan je koken op de kachel in de Dutch oven. Deze past precies in de ronde opening bovenaan de kachel. Als je de pan daar in laat zakken is deze heel snel heel warm en kan je er in koken, braden en zelfs een taart in bakken! Je kan creatief aan de slag, een goede currie of een flink stuk vlees doet het altijd goed. Of bekijk de speciale recepten voor deze pan. Lukt dit allemaal niet? Dan is er ook nog een gaspitje om een soepje op warm te maken en een kop thee te zetten. Iedere Ger is uitgerust met basis kookgerei.

4: Is er een ruimte om te mediteren in de Yurt?

Er is maar 1 ruimte. Dat klinkt kaal, toch is het veel meer dan enkel een ruimte. Met de ronde vorm de houten latten op het plafon en de ruiten bij de muur is het in een Ger net of je compleet ergens anders bent. De koepel in het dak laat direct zonlicht naar binnen en je kunt erdoor naar de wolken kijken. De Ger, of yurt, ís een ruimte om in te mediteren. Je mag van ons zelfs een minuut op een stoel gaan zitten met je ogen dicht en het mediteren noemen enkel en alleen omdat je in een Ger zit.

5: Voor dit geld kan ik ook in een stacaravan of blokhut gaan zitten, en dan heb ik binnen een wc! Waarom zou ik dat niet doen dan?

Dan ga je toch lekker de hele dag in een caravan op de pot zitten. En laat me nu maar weer met rust zodat ik verder door het bos in de zon kan huppelen.

natuurbeleving Ger Yurt

6: Waar is de radio?

Waarschijnlijk bij jouw thuis of in je auto. Hopelijk niet in onze tent. De meeste van onze tenten staan midden in het bos, zo afgelegen dat er geen elektriciteit is. Geweldig natuurlijk, zo hoor je de vogels, de wind en heeft bovendien niemand last van jouw spotify playlist. Wat je wel heel goed kan doen bij ons in het bos is ontdekken hoe stil, stilte is. Dat je in heel Nederland wel ergens een snelweg hoort, of een verdwaalde motorrijder. Geniet van de stilte en wees zo ook een ander niet tot last.

7: Mag ik, omdat ik een ware vuurmester ben, buiten open vuur stoken.

Nee. In de afgesloten houtkachel in de Ger mag je een vuurtje maken om je aan te warmen en om op te koken. Gebruik klein hout en stook rustig en verantwoordelijk. Het is misschien aanlokkelijk omdat je allemaal oer gevoelens voelt borrelen in het bos, toch mag je NERGENS op de Veluwe open vuur stoken. Dit in verband met mogelijke bosbranden. Mag je dan wel een kampvuur maken als je ooit een kachel hebt aangemaakt en jezelf daardoor een ware vuurmeester noemt? Nee, sorry ook dan niet. Jouw kampvuurtje laat houtskool achter waardoor een volgende onbenul denkt, hé dat kan ik ook, en zo vijftig hectare bos af laat branden. Gewoon niet doen dus.

ger bnb houtkachel veiligheid in een Yurt

8: Is er een koelkast in de Yurt?

Goede vraag! Er zijn in Nederland wel mensen die een Ger verhuren met een complete keuken er in. Omdat wij zo back to basic mogelijk werken is er geen elektriciteit en dus geen koelkast. Op de Mongoolse steppes is ook geen electra en hoewel er mensen met een zonnepaneel werken zijn er weinig koelkasten op de steppe. Wat je veel ziet is dat er gedroogd, gerookt en ge-zout of gefermenteerd eten wordt bereid. De kazen zijn hard en droog en houden het wel even zolang je ze niet in de zon legt. Wat dacht je van een koelbox of onder de grond? Er is in onze Ger wel een droge afgesloten kast waar je eten in kan bewaren.

9: Is er een leuk koffie-barretje op loop afstand?

Sorry, nee. Je bent in het bos en niet in centrum Amsterdam. De charme van kamperen is dat je er even helemaal uit bent. Voor velen iets positiefs. Probeer het eens!

10: Woon jij er dan ook?

Hoewel ik dol ben op onze tenten en er heel vaak zelf slaap, woon ik in een huis. Dat betekent dat, wanneer jij onze Ger huurt, ik niet naast je op de bank zit of tegen je aan kruip ’s avonds. Het zou kunnen dat dit niet expliciet op de site staat aangegeven en dat je daarom met deze vraag zit, toch mag ik er graag van uit gaan dat dit vanzelfsprekend is…

Zit jij ook met een vraag over slapen in een yurt? Kom maar op, we hebben ze wel eens gekker gehoord!