1. In Mongolië heet de ronde tent ‘Ger’ in andere landen wordt het Yurt genoemd.

Er zijn verschillende manieren waarop een ronde tent in Centraal Azië heet.  In Mongolië noemen ze deze tenten een Ger. Als je over een Mongoolse tent spreekt, is dit dus een Mongoolse Ger. Het woord yurt bestaat wel, maar wordt in andere landen gebruikt, zoals Rusland en Kyrgyzië. Daar bouwen ze de tenten ook net iets anders dan in Mongolië.

2. Een Ger weegt tussen de 500 en de 1500 kilo (net als een giraffe)

Je hebt Gers in verschillende maten. Een Ger met een doorsnee van ongeveer 5 meter is rond de 500 kilo. Heb je een tent met een doorsnee van 10 meter dan is deze al gouw rond de 1.000 kilo. Je hebt zelfs Gers van 15 meter! Dit gewicht zit hem vooral in de tussen laag van vilt. Deze dient als isolatie. De laag is gemaakt van vervilte schapenwol en is tussen de 1 en 3 centimeter dik. De héle tent is bedekt met dit vilt! Daar overheen zit vaak een laag van waterdicht stof of canvas en er kan nog een sier doek overheen zitten met mooie patronen.

mongoolse ger opbouwen

opbouwen van een ger

3. Er worden elke dag 30 Ger’s in de buitenwijken van Ulan bator bij gebouwd.

In de hoofdstad Ulan bator woont 2/3 van de gehele Mongoolse bevolking. De stad groeit iedere dag door. In de buitenwijken zetten families uit het platteland hun Ger op om er te wonen. In de stad heeft een flinke aantrekkingskracht vanwege de werkgelegenheid. Op de steppes zijn er een paar flink zware winters geweest waardoor steeds meer mensen naar de stad verhuizen. De Ger-districts bestaan uit Gers geplaatst op aan elkaar gelegen stukken erf. De districts staan voor grote uitdagingen wat betreft riolering, afval verwerking, schoon water en schone lucht omdat er op kolen, mest en bruinkool-briketten.

Mongoolse Ger Yurt op de Steppe

4. Een Ger is altijd rond, zodat de wind er overal langs kan.

Van oudsher stonden de Gers op de steppes waar het flink kan waaien. De harde wind krijgt door de ronde vorm van de Ger geen grip op de constructie en staat dus in iedere windrichting stevig. De deur van de Ger staat wel altijd op het zuiden. Zo krijg je de hele dag door zon binnen.

The Yurt Project - slapen in het bos

5. In een Ger kan een hele familie wonen.

Er is in een Ger plek voor een hele familie. Soms is er een tweede, kleinere Ger die dient als keuken en werkruimte. De meeste spullen zijn praktisch en hebben een functie in de ruimte. In het midden staat de kachel waar op gekookt wordt. De bedden dienen tevens als bank door dekens en kussens tegen de rand te leggen overdag. In de leuningen van de bedden zit soms extra opberg ruimte verstopt. Er is altijd ruimte voor een klein boeddhistisch altaar en een foto van Ghengis Khan.

Familie in een Ger

Drinking salted milk thee in the Ger

6. Er is geen badkamer of wc in een Ger.

Als je op de steppes vraagt waar het toilet is wordt er om je heen gewezen, het toilet is ‘everywhere’… Soms is er een houten huisje boven een gat getimmerd of staat er een verplaatsbaar stuk hout waar je achter kan zitten. In de Ger is dus geen water aansluiting, douche, riolering of toilet. Hiervoor zijn putten en emmers. Voor onze Ger’s op de Veluwe maken we daarom gebruik van toilet gebouwen of buiten toiletjes.

7. Je staat nooit op de drempel van de Ger.

Oud boeddhistisch geloof of praktische overweging? Je zou de doorgang blokkeren voor de spirits. Maar goed, doe het gewoon niet. Het wordt er een smerige boel van en de drempel slijt onnodig. Als je weinig spullen hebt ben je er zuinig op.

Deur van een Yurt

Deur van een Yurt

8. Je loopt altijd linksom de Ger binnen.

Als je de Ger binnen komt loop je linksom naar binnen. Achteraan zitten de meest belangrijke mensen, daar is het tevens het warmste omdat de kachel in het midden staat. Ook het altaar staat achterin. Meer naar de deur toe zitten knechten en kinderen.

9. Je leunt nooit tegen de palen van de Ger.

Ook weer praktisch en spiritueel. De constructie leunt op deze palen, maar het is ook tevens respectloos om er tegenaan te hangen of onderdoor te lopen.

The Yurt Project Slapen in de natuur cocomat yurt matras

10. Het duurt tussen de 1,5 en 5 uur om de Ger op te bouwen.

Het ligt eraan hoe ervaren je bent, hoe groot de Ger is, met hoeveel mensen je bent en hoe veel Vodka je erbij drinkt. Een Ger opbouwen kan met twee personen in twee uur, al is het wel zo gezellig om het met veel mensen te doen en te zorgen dat je geen haast hebt. Je hoeft je niet te schamen als je halverwege de avond nog niet klaar bent en de volgende dag pas weer zin hebt om het harde werk voort te zetten.

 

over ons

ger opbouwen

 

Ben je benieuwd hoe het is om in een Yurt te slapen? Bekijk hier de beschikbaarheid.